sobota, 23 wrzesień 2017 18:45

Prezentacje chórów

Chór Adoramus - Idalin parafia św. Stefana

Chór Adoramus został założony w lutym 2010 roku z inicjatywy organisty Łukasza Osińskiego oraz księdza proboszcza Andrzeja Jędrzejewskiego.
Chór początkowo liczył około 35 osób, był założony jako chór czterogłosowy.  Pierwszy śpiew chóru miał miejsce podczas Triduum Paschalnego w 2010 roku w parafii świętego Stefana na Idalinie. Rotacja osób w chórze na przestrzeni lat była średnia, jedni odchodzili drudzy przychodzili. Przez te 7 lat przewinęło się około 100 osób.  W pewnym okresie deficyt głosowy sprawił, iż chór był chórem trzy głosowym.
Chór uczęszczał na zjazdy chórów diecezji radomskiej kiedyś organizowanych, niestety tradycja organizacji zjazdów chórowych zamarła z czego bardzo ubolewamy.
Występował na kilku koncertach w Radomiu i poza Radomiem w połączeniu z innymi chórami radomskimi, warszawskimi jak też i sami. Koncerty miały charakter medytacji słowno-muzycznej. Głębokim doświadczeniem był wielokrotny udział chóru w występach z zespołem Lumen.
Chór w szczególności śpiewa pieśni sakralne wykonywane w kościele odpowiednio do danego okresu liturgicznego, choć ulubionymi formami są pieśni pasyjne jak i kolędy.
Chór można usłyszeć zazwyczaj w każdą ostatnią niedzielę miesiąca oraz w większe uroczystości czy święta. Obecnie chór liczy 30 osób (dziś w okrojonym składzie) i prowadzi go Łukasz Osiński organista parafii św Stefana.

Chór wykona "Stabat Mater" Z. Kodały i "O Krwi i Wodo" P. Pałki

Glinice parafia Najświętszego Serca Jezusowego

Od 2003 roku działa przy naszej parafii chór, który po wielu latach został reaktywowany przez osoby świeckie śpiewające przed wielu laty w chórze prowadzonym w tej parafii przez śp. księdza Tadeusza Jędrę. Znaczny udział w reaktywowaniu chóru miał śp. Tadeusz Kupidura. Przez długi czas chór prowadzony był przez organistę pracującego w parafii, p. Jarosława Szewczyka.
Od czterech lat chórem dyryguje ks. Sebastian Osiński. Przede wszystkim chór swoim śpiewem towarzyszy liturgii w parafii, uczestniczy we wszystkich uroczystościach parafialnych, także podczas uroczystości rodzinnych chórzystów. Od pięciu lat, każdego roku, w niedzielę Chrztu Pańskiego prowadzimy w kościele spotkanie kolędowe, a od dwóch lat w niedzielę Miłosierdzia Bożego razem z Akcją Katolicką naszej parafii spotkanie modlitewne.
Oprócz parafii, śpiewamy poza jej granicami, w ostatnich latach np.: śpiewaliśmy Akatyst oraz pieśni o miłosierdziu Bożym w Wysokim Kole, podczas zjazdu grup „Margaretek”
towarzyszyliśmy zespołowi Lumen w śpiewaniu tekstów związanych z Miłosierdziem Bożym w trakcie uroczystości związanych z kanonizacją św. Jana Pawła II oraz przy wprowadzeniu relikwii św. Faustyny do kościoła św. Stefana w Radomiu, śpiewem wspieraliśmy spotkania opłatkowe i adoracyjne Akcji Katolickiej, uczestniczyliśmy w spotkaniu kolędowym chórów parafialnych w Paradyżu, śpiewaliśmy w kaplicy Matki Bożej na Jasnej Górze, kolędowaliśmy w parafii Chrystusa Dobrego Pasterza w Radomiu, św. Krzyża w Kozienicach, Niepokalanego Poczęcia NMP w Jasieńcu Soleckim.

Aktualnie chór parafialny stanowi grupa ponad 40 osób (w tym 8 małżeństw), które mimo różnorodnych obciążeń zawodowych i rodzinnych z radością spotykają się raz w tygodniu by śpiewać na cześć Pana i cieszyć się śpiewem. Jesteśmy grupą lubiących się ludzi, wspierających się w potrzebach i tęskniących za każdym spotkaniem. Ważne jest także to, że modlimy się za siebie nawzajem i za osoby naszej modlitwie polecane (mamy np. chórową różę różańcową), raz w miesiącu odprawiana jest w naszych intencjach msza święta, podczas której można posłuchać jak śpiewamy. Poza pracą i nauką śpiewania, na zasadzie dobrowolności przebywamy ze sobą razem, pielgrzymujemy i odpoczywamy wspólnie – byliśmy w Sandomierzu, Opatowie i po drodze na ognisku w Marculach, pielgrzymowaliśmy śladami Jana Pawła II po Polsce – w Kalwarii Zebrzydowskiej, Wadowicach, Bachledówce, z ogniskiem w Murzasichlu, odwiedziliśmy św. Lipkę, Gierłoż i pływaliśmy żaglówkami po Wielkich Jeziorach Mazurskich, a ostatnio przeżyliśmy znakomity kulig w Muzeum Wsi Radomskiej.

Stale liczymy na nowe osoby, gotowe do dawania swojego czasu i siebie innym.
Spotykamy się najczęściej w każdy piątek o godz. 18.30 w sali w Domu Parafialnym, chociaż w razie potrzeb głosy męskie i żeńskie spotykają się oddzielnie, a w piątek śpiewamy wszyscy razem – wszak chcemy śpiewać jak najpiękniej dla Pana, dla siebie i dla uczestników liturgii.
Zapraszamy osoby chętne, które umieją śpiewać nawet delikatnym głosem, ale posiadające dobry słuch. W chórze nie śpiewamy indywidualnie, a każdy, także delikatny głos wspiera siłę śpiewu chóralnego. Nie bójmy się śpiewać, wszak mówił Św. Augustyn: „Kto śpiewa dwa razy się modli”.
Ważne – chór się odmładza! Śpiewają osoby od 18 roku życia do parę razy po 18 lat życia.
I bardzo ważne – mamy wakacje od prac chórowych tak jak dzieci i młodzież szkolna, chociaż tęsknimy za sobą nawzajem i mimo różnych ograniczeń życiowych próbujemy się spotykać.
Zapraszamy na próby chóru w każdy piątek, godz. 18:30, sala w Domu Parafialnym.

Wykonamy utwory:
1. Witaj pokarmie
2. Wielkie są dzieła Twej potęgi Panie
3. Psalm 145 - Niechaj Cię Panie wielbią wszystkie Twoje dzieła

Chór im. Biskupa Chrapka z katedry

Chór powstał na przełomie 2000 i 2001 r. z inicjatywy ówczesnego ordynariusza Diecezji Radomskiej ks. Bpa Jana Chrapka.   W 2001 r. chór wziął udział w Ogólnopolskim Festiwalu Chórów w Świdniku, a w 2003 r. w Festiwalu Kolęd w Częstochowie. Jako jednostka prawna / Stowarzyszenie / działa od 23 sierpnia 2006 r. pod nazwą  Kameralny Chór Mieszany im. Biskupa Jana Chrapka w Radomiu.  Działalność chóru wspierana jest przez Parafię Katedralną ONMP w Radomiu.
Chór regularnie organizuje koncerty cykliczne, np. bożonarodzeniowe czy pasyjne, a także koncerty świeckie, np. z okazji świąt państwowych / Święta Niepodległości itp. .i tak na przykład dzięki dotacji Marszałka Woj. Mazowieckiego na przełomie września i października 2007 r. udało się zorganizować Festiwal " Kameralne Wieczory Muzyczne " z udziałem znanych artystów. na zakończenie festiwalu odbył się wielki koncert poświęcony naszemu Papieżowi Janowi Pawłowi II i Biskupowi Janowi Chrapkowi z udziałem Arkadiusz Burskiego / bas baryton / radomianina mieszkającego w Szwajcarii.

W styczniu 2008 r. dzięki pomocy finansowej Prezydenta Miasta Radomia i Izby Przemysłowo -Handlowej Ziemi Radomskiej odbył się Koncert Bożonarodzeniowy z udziałem Cameraty Lubelskiej i Jerzego Zelnika, czytającego listy Jana Pawła II . W listopadzie 2009 r. zorganizowaliśmy wspaniały Koncert z okazji 100 lecia naszej Katedry z udziałem artystów z Warszawy , Krakowa i ze Szwajcarii.

I tak już cyklicznie koncertujemy z zaprzyjaźnionymi chórami lub też na zaproszenie tych chórów np. w Krakowie czy Warszawie. W tym czasie nagraliśmy kilka płyt m in. z pieśniami patriotycznymi ,czy kolędami, jak również nagrań koncertowych i studyjnych np. dla telewizji DAMI. Dyrygentem i kierownikiem artystycznym chóru i stowarzyszenia jest organistka z Katedry Pani Maria Czarnecka Cieślak, która w roku 2007 otrzymała nagrodę w dziedzinie muzyki za działalność artystyczną w chórach, przyznawaną przez Stowarzyszenie Miłośników Poezji Jana Kochanowskiego RENESANS.

Chór wykona na koncercie  dwa utwory:  "Jezus najwyższej godzien chwały" -  muz. Chris A. Bowater, oraz "Śpiewajcie Panu nowa pieśń" - słowa psalmu 96 w polskiej wersji językowej do muz. Heinrich Schutz.

Chór działający przy „Oratorium” parafii Matki Bożej Królowej Świata

Chór powstał w roku  2013 pod patronatem ks. Mirosława Praska a prowadzi go pani Agnieszka Kobierska dyrygent i pedagog. Chór jest czterogłosowy z przewagą głosów żeńskich.  Nie jest nas dużo, kilkanaście osób, ale tworzą go ludzie różnych zawodów,  którzy kochają śpiew, jest dla nich swoistą pasją i chcą uczestniczyć w życiu parafii. Mimo wielu obowiązków spotykamy się co tydzień w niedziele, by wspólnie ćwiczyć pieśni, staramy się tworzyć atmosferę, która pozwoli nam poczuć się jak jedna rodzina. Przeważnie śpiewamy każdej pierwszej niedzieli miesiąca na mszy świętej o 10:30. Włączamy się w oprawę obchodów Święta Niepodległości podczas koncertu „Wyśpiewana Niepodległa”, śpiewach na Boże Narodzenie, wizytacji parafii przez księdza Biskupa, braliśmy udział w obchodach rocznicy  Radomskiego Czerwca 1976. By szlifować nasze głosy,  uczestniczymy w warsztatach i w tym roku sami postanowiliśmy takie zorganizować by poznać inne chóry i dzielić się wiedzą.

Chór wykona pieśni:
"Oto Bóg jest moim zbawieniem" - muz. Paweł Bębenek